Duminică, 21 Iunie 2015 00:00

8 pasi pentru a crea un eBook de success

Scris de 
Parerea ta
(0 voturi)

Scrierea unei carti electronice poate fi intimidanta pentru scriitorii de conținut nefamiliarizati cu acest format. De fapt, acest tip de continut urmeaza multe din aceleași reguli și norme utilizate în blog și in articolele de creație. În unele cazuri, subiectul va fi dictat de catre clientul tau.; alte cărți electronice pot fi despre un subiect ales de tine.

O amprenta personala este necesara eBook-ului pentru a se diferentia de cele deja existente pe piata; acest lucru poate ajuta, de asemenea, pentru a crea o cerere pentru conținutul tau, chiar si in randul persoanelor care au studiat deja subiectul ales. Avand o abordare noua asupra acestuia poti stimula atractivitatea fata de eBook-ul tau si numarul posibililor cumparatori.

Iata cei 7 pasi necesari pentru a crea un eBook atractiv pentru clientii tai si pentru publicul tau tinta

1.    Cerceteaza
2.    Ia notite
3.    Creeaza un draft
4.    Atinge punctele cheie
5.    Ofera informatii de dimensiuni mici in doze mari
6.    Foloseste exemple si anecdote
7.    Incheie cu stil
8.    Gaseste un template

In randurile ce urmeaza, voi incerca sa detaliez pe scurt semnificatia fiecarui pas. Sunt sigura insa ca pot exista completari la acesti pasi, in functie de proiectul pe care il aveti de finalizat.

1.    Cerceteaza

Pentru a oferi o privire cu adevărat obiectiva si la subiect, va trebui să citesti materialul disponibil și sa iti dezvolti propriile opinii și expertize referitoare la acest subiect. Google Scholar este o sursă bună de informații științifice și medicale.
Pentru teme de afaceri, poti folosi surse din Romania, insa pe site-urile din afara precum Wall Street Journal, Forbes, BusinessWeek si alte reviste online respectate  pot fi resurse importante și pot să ofere perspective in subiecte dificile, permițându-ti sa scrii mai eficient și cu mai multa convingere eBook-ul.

2.    Ia notite

Pastrarea unui document cu sursele folosite pentru cercetare te poate ajuta sa creezi o bibliografie, daca aceasta este necesara clientului sau publicului tinta. În plus, acest lucru iti poate permite să revizuiesti aceste site-uri și cărți dacă ai nevoie de informatii aditionale pentru a finaliza secțiunile problematice sau pentru a oferi noi perspective pentru concluziile tale.
Păstrarea notitelor se poate dovedi, de asemenea, utila pentru cariera ta si pentru viitoarele lucrări cu privire la același subiect.

3.    Creeaza un draft

Pentru ca eBook-urile sunt mult mai lungi decat alte forme de continut, construirea unui plan de lucru pentru proiectul tau este esentiala pentru a crea un flux eficient de scriere. Fiecare dintre principalele idei ar trebui să fie incluse în plan, împreună cu orice informații justificative pe care le-ai adunat în timpul fazei de cercetare a proiectului.
Astfel, iti va fi mai simplu sa scrii eBook-ul si sa te asiguri ca ai destul material pentru a finaliza proiectul cu numarul de pagini dorit.

4.    Atinge punctele cheie

La fel ca în comunicatele de presă și știri, introducerea cartii tale electronice ar trebui să dea cititorilor o idee bună asupra conținutului care urmează să fie găsit în cuprinsul acesteia. In plus, ar trebui sa faci ca ideile principale sa se regaseasca in prima fraza al fiecarui capitol al eBook-ului tau.

Într-un articol intitulat “Not quite the average: An empirical study of Web use” publicat in numarul din februarie 2008 al ACM Transactions on the Web, cercetatorii au descoperit ca utilizatorii de internet citesc mai puțin de 20 la sută din textul disponibil, la orice vizită a unui site on-line. Continutul usor de citit poate asigura ca principalele tale idei sa fie intelese si asimilate de catre publicul tinta, permitandu-ti sa comunici mai eficient cu cititorii.

5.    Ofera informatii de dimensiuni mici in doze mari

O modalitate de a inlatura monotonia conținutului este de a încorpora liste cu marcatori, anteturi sau exemple scurte de-a lungul cartii electronice. Listele pot creste atractia vizuala si pot aduce cateva beneficii cartii tale:

•    Listele cu marcatori sau numerotate atrag în mod natural privirea si  atenția asupra materialelor importante
•    Adaugarea listelor te poate ajuta sa iti organizezi mai eficient gandurile
•    Variind formatul poti inlatura oboseala lecturarii cartii
•    Incorporarea hyperlink-urilor și referințelor catre site-ul clientului poate creste valoarea pentru campaniile lor promoționale

Aceste instrumente de formatare importante pot face o mare diferenta in lizibilitatea eBook-ului și pot stimula atractivitatea conținutului catre un public mai larg. De asemenea te poti inspira si din cele 12 sfaturi despre cum sa scrii un articol de blog perfect.

6.    Foloseste exemple si anecdote

Prezentarea informatiilor „seci” într-un mod ordonat este o strategie excelentă pentru a scrie un tratat științific sau o teza. Cu toate acestea, in comunitatea online, cititorul isi poate pierde interesul foarte usor si de aceea este necesara o abordare mai dramatica si mai umoristica a subiectului.
Adaugarea unor exemple ipotetice amuzante poate fi perceputa pozitiv de catre cititor iar atentia sa va fi cu siguranta captata de catre eBook-ul tau.  Anecdotele care se referă direct la subiectul in discutie sunt, de asemenea, adăugiri bine venite, menite sa condimenteze continutul și  sa sporeasca atractivitatea eBook-ului.

7.    Incheie cu stil

Un final puternic este essential pentru a pune inca o data in evidenta ideile principale. In functie de subiectul ales, poti evidentia pozitia ta fata de acesta sau poti face un rezumat scurt al continutului. Paragrafele finale nu sunt menite pentru a introduce noi idei sau pentru a consolida afirmatiile anterioare ci pentru a reaminti care a fost idea de pornire si la ce concluzii s-a ajuns in urma cercetarii.

Acesti 7 pasi iti vor permite sa ai un success mai mare in efortul tau de creare a unei carti electronice. Clientii tai vor aprecia claritatea si abilitatea de comunicare folosita in proiectele lor, iar cititorii tai vor dobandi o intelegere mai profunda a subiectului ales. Daca vei pune la lucru toate aceste abilitati de scriere intr-un format mai lung, s-ar putea chiar sa fii mult mai solicitat pe piata crearii de continut de azi, avida dupa informatii online.

8.    Gaseste un template

Pentru un ebook, partea grafica este la fel de importanta ca si continutul text. Chiar daca nu esti designer, poti gasi ieftin un template pentru ebook-ul tau. Acesta trebuie sa aiba o coperta interactiva dar si elemente de design grafic care sa se potriveasca cu aceasta. Poti gasi in platforma FreshContent freelanceri care iti pot face un asemena template destul de ieftin.

Sper ca acesti pasi sa te ajute in elaborarea eBook-ului tau. Daca ai nevoie de ajutor sau ai alte intrebari poti posta in zona comentariilor.

Iti doresc multa inspiratie!

Citit 221427 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 10:28
Loreta Ioanovici

Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

Login pentru a posta comentarii