Blog

Luni, 16 Noiembrie 2015 00:00

Sondaj: Avantajele unui Freelancer in Romania

Scris de 
Parerea ta
(1 Vot)

Aplicatiile web si cele pe mobile au schimbat viata noastra de zi cu zi, de la micile facilitati, cum ar fi modul in care comandam un taxi sau cum comunicam cu prietenii, la schimbari mai mari, ca modul in care lucram. Odata cu aparitia platformelor pentru freelanceri, oamenii au devenit capabili sa lucreze de oriunde, oricand, lucru ce atrage o multitudine de noi oportunitati care nu sunt legate de un birou fizic si un program fix.

Progresele în tehnologie și conectivitate nu numai ca schimba modul in care lucrăm, dar, de asemenea schimba si așteptările noastre legate de joburile traditionale full-time și part-time. Conform Institutului National de Statistica, numarul romanilor care aleg sa lucreze job-uri part-time este in continua crestere, ajungand pana la 2 milioane in 2015, iar pana in 2020 se estimeaza ca pana la 40% din populatia activa pe piata muncii ar putea lucra cu jumatate de norma.

În mod exceptional, oamenii aleg munca part-time, nu din motive economice, dar pentru că vor să isi creeze propriile lor cariere si sa castige mai mult timp pentru ei insisi, fiind mai puțin interesați de o carieră tradițională.

De ce tinerii aleg sa devina freelanceri?

Generatia noua, sau asa zisii Millennials, reprezinta acum atat cea mai mare generatie activa cat si cea mai mare multime de angajati la cerere acoperind un procent de 44%. Aceasta generatie a crescut odata cu tehnologia si abia daca isi aminteste de perioada fara laptopuri, wi-fi sau telefoane mobile. Aceasta generatie se asteapta la flexibilitate in ceea ce priveste orele de lucru si capacitatea de a lucra conform dorintei lor - o schimbare dramatica fata de generatiile trecute.

Aceasta crestere a adus in prim-plan nevoia de schimbare a angajatorilor pentru acoperirea segmentului nou de cerere. Este vorba de o schimbare reală în modul în care se abordeaza un loc de muncă și modul în care munca se face. Desigur, oamenii au intrebari importante despre acesti 'angajati' din noua generatie:

Cine sunt ei?

Ce locuri de muncă ocupa?

Și, în sfârșit , cum se simt cand vine vorba despre freelancing și viitorul acestuia?

Ca si platforma de joburi pentru Freelanceri, FreshContent a realizat un experiment in domeniul muncii la cerere.

Am realizat un sondaj pentru a obține o imagine asupra joburilor oferite de Freelanceri pentru companiile cu care colaboreaza.

Sondajul nostru a intervievat peste 1000 de persoane din Romania care se identifica drept freelanceri sau angajati la cerere, sau care au lucrat vreodata sau lucreaza in prezent ca freelanceri independenti.

Sondajul arata detalii cu privire la atitudinile lor față de evolutia joburilor la cerere, tipurile de locuri de muncă pe care le-au efectuat și ceea ce prezic pentru viitorul acestei economii.

Care este profilul unui angajat la cerere?

Per ansamblu, freelancerii sunt persoane cu un grad de educatie mai mare decat al romanului obisnuit. Aproape trei sferturi – 70,58% - dintre freelanceri au terminat o facultate. Prin comparatie, doar 15% dintre romani au studii superioare. Freelancerii de azi au un set de aptitudini necesare pentru a asigura ocuparea fortei de munca in mod traditional, dar sunt in cautarea locurilor de munca cu jumatate de norma ca o modalitate de a obtine un control mai mare asupra vietii lor de lucru si asupra vietii personale.

Dezvoltarea Freelancerilor

Rezultatele noastre arata ca angajatii aleg joburile part-time nu din imposibilitatea de a gasi pozitii full-time, ci mai degraba pentru ca sunt dornici sa profite de avantajele unui job la cerere. Cel mai important lucru pentru ei este planificarea propriului program. De fapt , atunci când respondenții au fost rugați să evalueze beneficiile din cinci opțiuni, 57 % dintre respondenți au ales  flexibilitatea programului drept cel mai important sau al doilea cel mai important beneficiu al locului de munca. In plus, majoritatea (58%) freelancerilor considera ca aceasta crestere a locurilor de munca din platformele cu joburi la cerere sau de tip „sharing” le-au permis sa fie propriul lor sef.

Exista un job pentru fiecare

Persoanele din Romania care folosesc platforme de mini joburi online, de tipul FreshContent sunt pozitivi atunci cand vine vorba despre modul în care aceste companii au schimbat piața forței de muncă in mai bine. O majoritate puternică (69 %) dintre respondenții care au folosit aceste platforme au spus ca sunt foarte de acord sau oarecum de acord ca piața forței de muncă s-a îmbunătățit.

Majoritatea persoanelor care lucreaza in aceasta economie de piata (58%) sunt in domenii profesionale sau educationale, cu 42% dintre freelanceri folosindu-si abilitatile lor pentru meditatii sau consiliere. Datele noastre arată , de asemenea, ca aceste persoane au un nivel de implicare variat in economia joburilor la cerere. Aproape jumatate (44%) dintre angajatii la cerere fac cate 1 – 2 sarcini pe luna, in timp ce 12% dintre acestia indeplinesc si cate 30 de sarcini pe luna!

Noile beneficii te pot face mai fericit!

Frelancerii se simt din ce in ce mai motivati si mai fericiti in munca pe care o fac. Majoritatea respondentilor nostri (68%) au spus ca sunt foarte satisfacuti sau oarecum satisfacuti de joburile la cerere pe care le realizeaza. Aproape jumatate dintre acestia (48%)  au considerat ca nivelul de crestere al pietei de munca la cerere le-a imbunatatit nivelul de trai.

Marea majoritate a respondentilor (62%) ne-au spus ca aceste joburi la cerere reprezinta un venit secundar pentru ei. Acest lucru se datorează faptului că freelancing-ul este atât de flexibil încât isi mai pot lua sarcini aditionale într-un ritm care le convine , alături de alte joburi pe care le realizeaza. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca cei mai multi respondenti preiau joburi pentru venituri suplimentare, o mare parte dintre acestia (66%) considera ca ar putea castiga un venit stabil doar din freelancing.

Freelancing-ul este aici pentru a ramane!

Avand in vedere experientele pozitive pe care freelancerii le-au avut in realizarea task-urilor la cerere, nu este deloc surprinzator ca o majoritate covarsitoare a respondentilor (72%) au declarat ca se asteapta ca nivelul lor de munca sa se mentina la acelasi nivel sau sa creasca. Aproape 44%  cred ca economia de tip joburi la cerere (FreshContent.ro) sau service sharing (BlaBlaCar.ro, Uber.com) va creste cu pana la 25% in urmatorii cativa ani, iar o treime a freelancerilor (28%) au considerat ca aceasta va creste cu 26% pana la 50%.

Oamenii tind sa graviteze spre acest stil de viata si sa anticipeze intr-un mod pozitiv viitorul acestui domeniu, lucru care la randul sau pune presiune pe marile companii din diverse industrii sa creeze joburi flexibile care sa satisfaca nevoile actuale ale unei forte de munca moderne. Cu noi oportunitati care apar in fiecare zi si cu un nivel de satisfactie in crestere a celor ce realizeaza joburi la cerere, este clar ca freelancing-ul nu va disparea prea curand.

Despre FreshContent

FreshContent este o platforma online de gestionare a fortei de munca distribuita pe o scara larga, care conecteaza oamenii potriviti cu joburile potrivite, oricand si oriunde. FreshContent maximizeaza eficienta afacerilor tale si iti ofera un control si o flexibilitate mai mare asupra joburilor pentru ati face munca mai placuta!

Tu ce stii sa faci? Posteaza gratuit un job pe platforma FreshContent si castiga bani in plus!



Citit 269408 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2015 11:11
Otilia Maria

Specializata in Business Management, Otilia ofera consultanta si sfaturi pentru dezvoltarea afacerilor online.

Login pentru a posta comentarii

Ebook

Downloadeaza gratuit ebook-uri

Scriu pe blog

  • Fondator al platformei Fresh Content, Daniel are la activ mai multe proiecte bazate pe continut de calitate, printre care si CeSaVezi.ro.

  • Blogerita de mai multi ani in online-ul romanesc, Loreta este experta noastra in continut text de calitate.

  • Specializata in Business Management, Otilia ofera consultanta si sfaturi pentru dezvoltarea afacerilor online.